Noticiero empresarial
Información
Publicaciones propias

Consens públic-privat a favor del desplegament d’una xarxa neutra de 5G


Tecnològicament necessitem la capacitat d’anticipació que les xarxes i la topografia estiguin ben dissenyades a la ciutat. Es tracta d’un aspecte essencial perquè la disrupció que el 5G suposa, amb tota la seva complexitat, estigui realment al servei de tot el món. I això, només serà possible des de la col·laboració entre el sector privat i públic, segons s’ha posat de manifest aquest divendres a la 14a Taula del Cicle d’Infraestructures, celebrada a L’Hospitalet. Amb aquest desenvolupament, que es realitza per primera vegada des de Barcelona, Europa podrà ser líder en la tecnologia que permetrà implementar l’internet de les coses, la conducció autònoma i les operacions quirúrgiques a distància. Per això, igual que Cerdà va ser un visionari al segle XIX, els experts participants en el fòrum han coincidit que “hem d’aconseguir que Barcelona lideri aquesta disrupció a partir de la col·laboració i cooperació de tots els sectors, és a dir, el públic-privat”.

El 5G i les necessitats infraestructurals que requereix aquesta nova tecnologia han sigut els aspectes centrals d’atenció de l’últim cicle organitzat pel Fòrum Empresarial, la Fundació Cercle d’Infraestructures, BCN Content Factory i El Llobregat. Els cinc ponents participants han defensat la necessitat de col·laboració entre els sectors i han coincidit en els beneficis d’un operador neutre pel desenvolupament d’aquesta tecnologia. “Segons l’informe McKinsey, ha explicat Òscar Pallarols, director d’innovació i estratègia de producte de Cellnex Telecom, la inversió requerida per desplegar el 5G per operador neutre, com per exemple Cellnex, comportaria un estalvi del 40%.”

En la seva intervenció, Pallarols ha senyalat que s’ha de tenir en compte que el 5G, per poder obtenir els resultats trencadors que el caracteritzen, requereix d’una xarxa de smarcells molt més tancada que les versions anteriors d’antenes irradiants de cobertura. Aquesta circumstància tècnica es tradueix en la necessitat d'una adaptació dels municipis per fer front a la multiplicitat d'antenes que s'han d'instal·lar en el mobiliari urbà per garantir no només la cobertura, sinó també la capacitat d'amplitud de banda.

Santiago Ballesté, president del Fòrum ha destacat l'oportunitat que suposa per a les empreses del territori el fet que Barcelona protagonitzi l'observatori d'aquesta nova tecnologia, clau, que aportarà importants canvis, nous projectes, noves activitats i llocs de treball.

Francesc Belver, primer tinent d'alcalde de l'Àrea de Coordinació, Planificació, Desenvolupament Econòmic i Ocupació de L'Hospitalet, ha insistit que "per la multiplicació d'aquests elements s'han d'aprofitar les infraestructures existents, com ho són els fanals o els semàfors”. la qüestió principal a dia d'avui, per poder implementar i fer realitat aquesta tecnologia i els beneficis que comporta, és l'adaptació de les zones on es farà el desplegament.

Pere Macias, president del Cercle d'Infraestructures, ha assenyalat que "durant molt de temps l’infraestructura que tenim avui, per exemple, en mobilitat, ha estat el gran objectiu, però clarament en l'actualitat és absolutament insuficient". Macias també ha destacat el paper "estratègic i clau" que els sectors públics i privats treballin conjuntament, perquè "el risc que des d'un o altre costat es prescindeixi de l'altre és un veritable atac, un pecat horrible per a l'avanç de la societat”.

La implementació del 5G que, segons Joan Carles Valero, "no és la cinquena velocitat, sinó l'hiperespai", suposarà una acceleració dels processos immensa, fins al punt que "tindrem a la butxaca autèntica intel·ligència artificial en els nostres mòbils, perquè seran definitivament Smart". Comparat al 3G, aquesta nova versió serà capaç d'oferir una velocitat de descàrrega 26.000 vegades més gran. Això suposarà una millora significativa en la qualitat de vida dels ciutadans. Els primers àmbits d'aplicació, segons Pallarols, seran dins el camp de l'entreteniment, com els concerts o els espectacles esportius. A més, el sector sanitari es veurà beneficiat per aquesta innovació, donant per primera vegada la possibilitat real d'intervencions quirúrgiques a distància.

Actualment, el desenvolupament del 5G genera més preguntes que respostes. No se sap amb claredat a partir de quan es podrà parlar d'una societat 5G i tampoc es pot assegurar la seguretat d'aquesta nova tecnologia. No obstant això és innegable que, com va dir Macias, "el món canvia molt i ens hem d'adaptar”.


El Noticiero Empresarial nº 397
Fecha: 30/11/2018
Consens públic-privat a favor del desplegament d’una xarxa neutra de 5G
<< Volver


Avda. Fabregada, 93, 1º 3ª, Esc. Derecha
08901 L'Hospitalet de Llobregat . Barcelona