Noticiero empresarial
Información
Publicaciones propias

Julio Rodríguez, “com cimenters, tenim l’obligació de contribuir al desenvolupament de la societat amb les nostres solucions sostenibles”El Conseller Delegat de Cementos Molins, Julio Rodríguez, va participar el passat dimarts en el Desdejuni que va organitzar el Fòrum Empresarial del Llobregat d’AEBALL, on va assegurar que com a cimenters tenen “l’obligació de contribuir en el desenvolupament de la societat” amb les “seves solucions sostenibles”. Per això, va remarcar, han de treballar dos eixos de manera prioritària com són la “innovació i la sostenibilitat”.

A més, va posar en valor el model de Cementos Molins, una empresa familiar nascuda el 1928 i que actualment està present en vuit països de quatre continents. “Hem de mantenir aquest caràcter familiar que té la companyia”, va explicar Rodríguez a tots els presents.

Per mantenir aquesta capacitat d’expansió per mercats internacionals, Rodríguez va detallar que l’empresa arriba a acords amb socis industrials, pactes que garanteixen el control de l’empresa, a més dels dividends. “Aquest és l’element diferenciador de Cementos Molins, el seu ADN”, va afirmar Rodríguez el qual, no obstant, va reconèixer que “no és fàcil” gestionar empreses amb socis al 50%, però que en el seu cas “funciona bé”. En la seva ponència, el Conseller Delegat de Cementos Molins va posar diferents exemples d’aquest tipus d’acords, com els que han signat a Mèxic o Colòmbia, on obriran una planta d’aquí a un any.

Els valors de l’empresa
Rodríguez també va posar de manifest els valors amb el que treballa a Cementos Molins, com la “integritat, la millora continua, l’eficiència, la passió, el respecte i el compromís amb el medi ambient”.
Com a objectius de futur, Rodríguez considera que l’empresa ha d’avançar cap a una major eficiència en els costos de manera que “atorga competitivitat”, recorda i ser una companyia model pel que fa a evitar els accidents laborals. De fet, Rodríguez ha reiterat que són una empresa que està “en guerra” contra aquests.

La protecció del medi ambient
Sobre la qüestió del medi ambient, Rodríguez va defensar la sensibilitat de l’empresa amb el mateix. “Som emissors de CO2, no ho podem evitar”, ha reconegut Rodríguez, recordant, però, que “no hi ha manera de fabricar ciment sense CO2”. De tota manera, va dir que l’objectiu és emetre menys CO2 i ser “molt eficients”. Per això, va explicar, estan investigant per fabricar ciments d’igual o millor qualitat alhora que redueixen les emissions contaminants. En aquesta línia, Rodríguez també va posar l’accent en la reducció del consum de combustibles fòssils, la seva “obsessió”, segons va assegurar i la recerca d’altres alternatius.

I és que Rodríguez creu que “per devoció i per obligació” el respecte pel medi ambient és clau per a una cimentera. En aquest sentit, va explicar que dediquen molts esforços per mantenir a ratlla les emissions de CO2 i va proposar que és necessari aprofitar els residus generats com a font d’energia “en benefici de la societat”.

Sobre aquesta qüestió, Rodríguez va lamentar que en Espanya els nivells d’ús de residus com a combustible no arriben al 25%, en Catalunya es queda en el 15%, quan en altres països europeus els nivells arriben al 85%, en Holanda o al 65% en Alemanya. De fet, la mesura europea està en el 41%.

“A Catalunya s’utilitza biomassa vegetal, residus de fusta, farines animals, residus de la indústria de paper, combustibles derivats de residus industrials o pneumàtics sense ús”, i Cementos Molins n’utilitza: combustibles derivats de residus industrials, pneumàtics sense ús, llots de depuradores i residus de fusta, ha detallat Rodríguez”, va detallar Rodríguez.

Perspectives econòmiques
Rodríguez va voler dedicar part de la seva ponència a la situació econòmica a Espanya, sobre la qual té “perspectives de recuperació”. El Conseller Delegat de Cementos Molins va fer un breu repàs per la història econòmica recent, recordant que abans de la crisi, Espanya consumia 55 milions de tones. En 2013, aquesta xifra va baixar als 10 milions per l’impacte de la crisi econòmica de 2008. En aquest punt, Rodríguez va reconèixer que abans de la crisi “el consum de ciment pot ser era exagerat”.

Cementos Molins és la única empresa espanyola que es dedica al ciment, és familiar i cotitza. Genera treball per a 4.600 empleats en tot el món, i en concret 1.200 a Espanya. Aquest any, l’empresa complirà 90 anys i Rodríguez ha anunciat que es portarà a terme algun tipus de celebració. El 90% del capital de l’empresa segueix en mans de la família Molins i dedica dos terceres parts al negoci del ciment.


El Noticiero Empresarial nº 375
Fecha: 05/06/2018
Julio Rodríguez, “com cimenters, tenim l’obligació de contribuir al desenvolupament de la societat amb les nostres solucions sostenibles”
<< Volver


Avda. Fabregada, 93, 1º 3ª, Esc. Derecha
08901 L'Hospitalet de Llobregat . Barcelona